COVID-19 Hk. Basın Açıklaması

30 Mart 2020

Sayın Basın Mensupları, Değerli Kamuoyu

Dünyada ve ülkemizde, SARS-CoV-2 olarak adlandırılan yeni koronavirüsün yol açtığı salgın hastalıkla (COVID-19) mücadele tüm hızıyla sürerken çeşitli kaynaklardan muazzam bir bilgi akısı bulunmaktadır. Ancak bu akış doğru bilgiyi içermeyen, bilimsellikten uzak yaklaşımlar nedeniyle zaman zaman yarardan çok zarar vermektedir. Yaratılan bilgi kirliliğinin temizlenmesi ancak bilimsel kanıta dayalı bilgilerin gerçeğin filtresinden süzülerek kamuoyuna iletilmesiyle aşılabilir.

Mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyon hastalıklarının tanısına yönelik bir bilim ve uzmanlık alanı olan tıbbi mikrobiyoloji sağlık hizmet sunumunun en önemli bileşenlerinden birisidir. Ülkemizde yataklı sağlık kuruluşlarında olsun, halk sağlığı laboratuvarlarında olsun enfeksiyonların tanısına yönelik görev yapan laboratuvarların yürütücüleri ve sorumluları olan tıbbi mikrobiyoloji uzmanlarının meslek örgütü olan derneğimiz COVID-19 salgınında üzerine düşen sorumluluğun farkındadır.

Bu sorumluluk bilinciyle yenikoronavirüs (SARS-CoV-2) enfeksiyonu tanısına yönelik olarak siz değerli basın mensuplarını ve kamuoyunu bilgilendirme gereği duyuyoruz.

COVID-19 tanısı Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş tıbbi mikrobiyoloji laboratuvarlarında, virüsün genetik materyali olan viral RNA’nın hastaların solunum yolu sekresyonlarında, polimeraz zincir reaksiyonu (Polymerase Chain Reaction-PCR) yöntemi kullanılarak saptanmasıyla konmaktadır. Bu yöntem 4-6 saat içerisinde sonuç veren güvenilir bir moleküler mikrobiyolojik tanı yöntemidir. Test edilecek numunelerin miktarı yetkilendirilmiş tıbbi mikrobiyoloji laboratuvarı kapasitesinin üzerinde olduğu takdirde testin sonuç verme süresi uzamaktadır. Bu moleküler tanı testlerini yapabilmek için tıbbi mikrobiyoloji laboratuvarlarının belirli bir donanım ve altyapıya, yetişmiş insan gücüne sahip olması zorunludur.

Antikor testleri ise insan bağışıklık sisteminin virüse karşı oluşturduğu özel proteinlerin saptanmasına yöneliktir.

Bu iki test grubunun (PCR ve antikor testleri) da hızlı şekilleri üretilmektedir. Laboratuvarların, kurumların işleyişi, örnek akışı, duyarlılıkları, enfeksiyonun hangi döneminde saptanabilir oldukları değerlendirilerek sağlık hizmetinde kullanıma sunulmaktadır.

COVID-19 salgınıyla baş etmede en önemli mücadele aracı virüsü taşıyan ve yayan kişilerin saptanarak Toplumdan Soyutlanması (İzolasyon) işlemidir. Bunu sağlayabilmek için ise bu kişilerin mikrobiyolojik tanısının doğru olarak yapılması gerekir.

Ülkemizdeki tıbbi mikrobiyoloji laboratuvarları altyapı ve donanımları çerçevesinde sözü edilen testlerden en az birini yapma kapasitesine sahiptir. Tıbbi mikrobiyoloji uzmanları bu testlerin yürütülmesini sağlayacak yetenek ve yetkinliktedir. Diğer mikropların laboratuvar tanısında kullanılan testler tıbbi mikrobiyoloji laboratuvarlarında zaten rutin olarak yapılmaktadır. COVID-19 testlerinin yapıldığı kurumlarda tıbbi mikrobiyoloji laboratuvar ekibinin tüm üyeleri canla başla çalışmaktadır.

Laboratuvar tanı testlerinin uygulanmasında kullanılması gerekli biyogüvenlik önlemleri risk analizleri ile değerlendirilerek tanımlanmakta ve uygulanması için gerekli düzenlemeler yapılmaktadır. Çalışan ve toplum sağlığının korunması için enfeksiyon kontrol önlemleri ve iyi mikrobiyoloji laboratuvar uygulamalarından taviz vermeden çalışılması gerekmektedir.

Testlerin etkin ve akılcı kullanımı toplum sağlığı hizmetinde önemlidir ve Sağlık Bakanlığının programı içinde yer almaktadır. Tıbbi Mikrobiyoloji uzmanlığının başlıca sorumluluklarından olan bu konuda derneğimiz bilimsel dayanaklarla, konunun uzmanı üyelerinin çalışmalarıyla görüş ve öneriler oluşturup sunmakta ve paylaşmaktadır. COVID-19 ile ilgili olarak da derneğimizin ilgili çalışma grupları, başta Klinik Viroloji Çalışma Grubu olmak üzere değerlendirmelerini paylaşarak görüş ve öneriler oluşturup sunmuştur.

Derneğimiz kurumsal internet sitesi dışında COVID-19 pandemisine yönelik süreci daha dinamik bir şekilde yönetmek ve toplumu da bilgilendirmek üzere www.klimudkoronavirus.org adresli yeni bir internet sitesi hazırlamış ve bu sürece yönelik iletişimi sağlamak ve soruları yanıtlamak üzere klimudkoronavirus@gmail.com adresli yeni bir e-posta hesabı oluşturulmuştur.

İçinde bulunduğumuz günlerin hep birlikte ve her kesim ve her bireyin sorumluluk bilinciyle davranması gereken günler olduğunu vurgulamak isteriz.

Bizler tıbbi mikrobiyoloji uzmanları olarak alanımızla ilgili doğru bilgiyi paylaşmaya, uzmanlık alanımızın gerektirdiği bilimsel bilgiyi üretmeye ve yaymaya, tanısal süreçlerde üzerimize düşen görevleri eksiksiz yerine getirmeye hazır olduğumuzu değerli basınımız ve kamuoyu ile paylaşır, saygılarımızı sunarız.

KLİNİK MİKROBİYOLOJİ UZMANLIK DERNEĞİ

YÖNETİM KURULU

SiTE HARİTASI

KOMİSYONLAR

KLİMUD

KLİMUD (Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği)

Meşrutiyet cad. Kültür Apt.No:38/15 Kat:7 Kızılay / ANKARA / TÜRKİYE

Tel ve Faks :0312 230 7818 GSM: 0530 693 86 67